Blijf op de hoogte van onze laatste blogs
Zo pak je rugpijn aan!
Uit ervaring bij Medipas kan ik zeggen dat rugpijn één van de meest voorkomende soorten pijn is. Rugpijn is storend bij dagelijkse activiteiten, waardoor normale bezigheden moeilijker worden. De precieze oorzaak van deze rugpijn wordt vaak niet gevonden, maar de symptomen kunnen worden verlicht.
Rugpijn kan ontstaan door overbelasting van de rug of door een verkeerde beweging. Deze pijn kan chronisch of acuut zijn. Hoe intens deze pijn is hangt deels af van hoe je er mee omgaat. Rugpijn kan actief worden aangepakt om deze hinder te verminderen.
Tips die je kunt gebruiken in je dagelijkse leven om rugpijn aan te pakken!
1. Goede nachtrust! Een goed bed en een goede nachtrust voorkomt ergere pijn. En slaap je op je buik? Dit kan rugklachten geven. Probeer op je rug of zij te slapen. Om je rug te ontlasten kun je gebruik maken van een kussen onder of tussen je kniën. Voor vragen kun je contact met ons opnemen!
2. Sporten. Door regelmatig te bewegen worden je spieren soepeler en sterker, en zal de bloedsomloop verbeteren. Hierdoor loop je minder kans op blessures, zoals rugpijn.
3. Een goede werkplek. Probeer altijd je voeten plat op de grond te zetten en zet je scherm op de juiste hoogte. Hierdoor hoef je niet je nek te buigen.
Wanneer je ondanks bovenstaande inspaningen toch rugpijn hebt, dan kun je het volgende doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen:
4. Massage eventueel in combinatie met Medical taping. Allang was bekend dat massage een uitkomst biedt bij spierspanning en spierpijn.Uit recent onderzoek blijkt dat dagelijks een korte massage van ongeveer tien minuten zelfs helpt bij het voorkomen van ontstekingen in spieren
5. Daarnaast zijn er zijn diverse therapieën te volgen die u van uw rugpijn afhelpen zoals: Chiropractie, manuele therpie, osteopathie enz.
6. Pijnstillers en spierverslappers gebruiken. Bij lichte rugpijn kun je het beste paracetamol gebruiken. Maar wanneer dit niet helpt zijn er diverse sterkere pijnstillers, ontstekingsremmers en spierverslappers. Voor je hieraan begint is het verstandig om dit eerst te overleggen met je huisarts of therapeut.
7. Toepassen van TENS. TENS houdt in dat er elektrische stroompjes door de huid heen (transcutaan) worden gegeven die de zenuwen kunnen beïnvloeden om de pijn en spanning in spieren te verminderen.
8. Soms worden rugklachten (mede)veroorzaakt door een beenlengteverschil of bekken scheefstand. Een podotherapeut kan u hier meer over vertellen en u eventueel inlegzolen aanmeten.