Blijf op de hoogte van onze laatste blogs
Rug- en nekpijn door verkeerde slaaphouding
Op je buik, op je rug of op je zij.Terwijl je slaapt neem je steeds een andere houding aan. Een verkeerde slaaphouding kan echter klachten veroorzaken. Hoe zit dat? En hoe vind je de houding die bij je past?
Waarom is je slaaphouding belangrijk?
Het is belangrijk om herstel van klachten te bevorderen. Stel dat je last hebt van lage rugklachten, dan is het noodzakelijk dat ‘s nachts minder druk op de ruggenwervel komt te staan. Anders kan het juist erger worden. Als je slaaphouding niet past bij jouw slaapsysteem, dan is er sprake van een onbalans en kan het zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook hebben sommige mensen overdag hun klachten onder controle, maar gebeurt er ’s nachts iets waardoor ze wakker worden met pijn. Zo is voor mensen met reuma het slaapklimaat heel belangrijk en mensen met MS die vaak lang in dezelfde slaaphouding liggen moeten ondanks de gewrichtspijn en stijfheid, wel gemakkelijk kunnen blijven bewegen.
Bewegen we veel ’s nachts?
Mensen denken snel dat je slaaphouding de hele nacht hetzelfde blijft, maar gedurende de nacht bewegen we gemiddeld 38 keer. Meestal blijkt dat mensen op hun zij inslapen en gedurende de nacht onbewust andere houdingen aan nemen. Draaien wordt ook vaak veroorzaakt door een onbewuste prikkel om van lighouding te veranderen. Dit kan bijvoorbeeld pijn zijn, maar bijvoorbeeld ook stress. Tijdens onze intake proberen we dit te achterhalen. Het is belangrijk om te weten hoe je beweegt in je slaap en welke houdingen je aanneemt. De metingen van het slaapgedrag kunnen we sinds kort in kaart brengen door een apparaat dat je om je pols draagt. Hierdoor wordt 's nachts je slaaphouding en bewegingen gemeten.
In welke houding kan ik dan het beste slapen?
Omdat je bij de buikhouding draait vanuit je nek en er spanning op je lage rug komt te staan, is dit de minst goede houding. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar op je rug en zij slapen is meestal het beste. Bij deze houdingen moet je natuurlijk ook ergonomisch goed liggen. Zodat je schouder en bekken genoeg diepgang heeft in het matras en de wervelkolom goed ligt. In je onderbewuste neem je steeds een andere houding aan, daarom kun je niet tegen iemand zeggen ‘Je moet meer op je buik slapen’. Wat wel belangrijk is, is dat je niet in een tussenhouding komt te slapen. Dit betekent dat je je schouder en/of heup wegdraait om in een situatie te komen waar de druk voor je gevoel afneemt, maar waarbij je ruggenwervel in een ongewenste curve komt te liggen. Je kunt het matras wel zo maken, dat deze tussenhoudingen worden vermeden.”
Slapen mannen anders dan vrouwen?
Grote verschillen hierin heb we nog niet waar kunnen nemen. Wel zijn de meeste zijslapers ook rugslapers. Rond een uur of vijf, als we lichter gaan slapen, bewegen we meer in onze slaap en zoeken we andere houdingen. Duidelijk zichtbaar is al wel dat het slaapritme tussen jonge en oudere mensen verschilt. Oudere mensen liggen gemiddeld minder lang in bed en hebben dan ook minder slaap nodig. En je ziet dat oudere mensen minder slaap nodig hebben, waardoor hun slaapritme anders is en ze minder lang in bed liggen. Dit geld eigenlijk ook voor vrouwen die in de overgang zitten. De hormonen zorgen ervoor dat ook zij korter en anders slapen.